Vigelandsparken

Vigelandsparken, som den blir kalt på folkemunne (riktig navn er Vigelandsanlegget), er skulpturanlegget som er en del av Frognerparken. Oppkalt etter kunstneren Gustav Vigeland, som modellerte anlegget fra 1920-årene og frem til sin død i 1943, er det en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Frognerparken, og dermed Vigelandsanlegget med den, ble fredet av Riksantikvaren i 2009.

Anlegget inneholder 214 skulpturer laget av nærmere 600 figurer, og skulpturene er laget av bronse, granitt og smijern. Arbeidet tok flere tiår og stod ferdig ca. 1950. En av de meste kjente skulpturene er Monolitten, som er plassert på anleggets høyeste punkt, består av 121 figurer, og som rager 17 meter over bakken. Mesteparten av skulpturen er en del av fem større enheter: Hovedportalen, Broen med barneplassen, Fontenen, Monolittplatået og Livshjulet.

En annen kjent skulptur er Sinnataggen, som viser en veldig sint guttunge. Skulpturen er støpt i bronse og ble ikke satt opp i anlegget før i 1940 selv om kunstneren modellerte den allerede i 1940. Sinnataggen har flere ganger vært utsatt for hærverk og ble også blitt stjålet i 1992, men den 83 cm høye rikskjendisen kom til rette etter 2 uker.